• Facebook Black Square
  • Pinterest - Black Circle
  • Instagram Black Square

Een socialer, liever en kleurrijker Nederland door het geven van een bloemetje aan vreemde: ontmoet - geef - ontdek.

Bloemen voor 50 ouderen

Een leeftijd van 90 is voor ons als twintigers een nog een ver-van-ons-bed-show en iets waar we nog helemaal niet mee bezig zijn. Volop zijn we druk met van alles: studie of werk, sociale contacten en genieten van het leven. Op wat voor leven zullen wij terugkijken als we later (hopelijk!) de leeftijd van 80 of 90 bereiken? En hoe zullen onze sociale contacten dan zijn? Zullen we samen nog lachen, gieren en brullen en zullen we veel bezoek krijgen?

Je hoort het vaak in het nieuws: ouderen zijn eenzaam. (Wat overigens niet alleen geldt voor ouderen, maar ook voor jongeren) We wilden de ouderen generatie verrassen met een spontaan bezoek en bezochten een verzorgingstehuis in Scheveningen. Dankzij een gulle donatie van TCF Advisory B.V. konden we niet zomaar één iemand verrassen met een bosje bloemen, maar wel 50 ouderen. We gingen bij hun langs op de kamer, zodat in iedere kamer een mooi bosje bloemen stond. Elke kamer was op een andere manier ingericht, maar allemaal hadden ze het volgende gemeen aan het einde van de dag: een grote lach van de bewoner en een opfleuring in huis door de bloemen.

Eén vrouw gaf aan dat ze de bloemen leuk vond om te krijgen, maar dat ze het eigenlijk nog leuker vond om bezoek te krijgen. “Ik krijg eigenlijk nooit bezoek, wat leuk dat jullie mij komen bezoeken. Waar heb ik dat aan verdiend en wie zijn jullie?” was één van de lieve reacties die we ontvingen. Zoals vaker blijkt maar weer dat het niet eens zozeer om het bloemetje gaat, maar vooral om de aandacht. Het bloemetje is overigens wel een hele fijne binnenkomer.

Voor sommige ouderen ging de bloemenactie wat langs hun heen. In het verzorgingstehuis zaten namelijk ook demente ouderen die niet helemaal leken te snappen wat er gebeurde. “Oh jij komt voor de afwas?” vroeg iemand zich af. “Afwassen slaan we even over, maar we komen wel bloemetjes aan u geven”. Hoewel het soms misschien lastig te snappen was, zagen we de waardering in hun ogen.

Ook merkten we dat veel mensen het fijn vonden om hun verhaal te delen. Zo raakten sommige ouderen geëmotioneerd om dingen die ze hadden meegemaakt of om bepaalde zaken waar ze mee zaten. Op zo’n moment kan je alleen maar luisteren en iemand een dikke knuffel geven.

Al met al heerste vreugde boven verdriet en aandacht boven bloemen <3 We sloten de dag met zijn drieeen af met een lekkere kop thee. Tegelijkertijd filosofeerden we erop los, wat voor levens zullen al deze mensen hebben geleid en hoe zullen we er later zelf bij zitten? Time will tell.

Veel liefs,

Evelien, Julia & Anne