• Facebook Black Square
  • Pinterest - Black Circle
  • Instagram Black Square

Een socialer, liever en kleurrijker Nederland door het geven van een bloemetje aan vreemde: ontmoet - geef - ontdek.

Bloemen voor Rotterdam

Het is een traditie geworden dat mijn moeder en ik in de zomer samen een nachtje weggaan. En wat sinds vorig jaar ook traditie is: op de eerste dag van ons uitje bloemen uitdelen op straat! Dit was vorig jaar zo’n mooie ervaring, dat we ons uitje niet meer voor kunnen stellen zonder deze activiteit.

We startten de dag bij de bloemenveiling in Naaldwijk. Het is een feest om in de enorme verkoelde ruimte rond te dwalen. Alle mogelijke soorten bloemen in alle mogelijke kleuren gaan aan je oog voorbij. Dit jaar wilden we graag een bont gekleurd boeket samenstellen. We vielen meteen voor de mooie zonnebloemen en zochten er in allerlei kleuren gerbera’s bij.

Bij mijn ouders thuis maakten we er 50 boeketjes van, het zag er super vrolijk uit! Met emmers vol bloemen gingen we op weg naar Rotterdam en parkeerden de auto in een drukke hoofdstraat.

Het moment van uitstappen is altijd even spannend, want je valt op in zo’n straat. Er passeerden drie meiden en we vingen een paar flarden van hun gesprek op: “Nee, dat durf ik echt niet hoor”, “Jawel joh, dat kan best”. Voordat ze de supermarkt in liepen kon ik hen nog net op tijd vragen of ze een bloemetje wilden. Ze reageerden wat verlegen dat dat niet hoefde. Maar toen ik uitlegde dat we die dag aan iedereen bloemen uitdeelden om mensen blij te maken, namen ze het met twee handen aan. Ze gingen blij op de foto, de toon was gezet!

Een oudere mevrouw vertelde dat ze net een paar kleine boodschapjes had gehaald en dat het tegenwoordig niet meevalt om rond te komen. Je zag in haar ogen dat ze wist wat overleven is. Gauw gaven we haar een bosje bloemen waar ze zichtbaar vrolijk van werd.

Van een stel jonge mannen zou je misschien verwachten dat ze geen bloemen aannemen, maar niets was minder waar. Een van de twee opperde meteen het idee om hun vriendinnen ermee te verrassen, helemaal leuk!

Wat opvallend was ten opzichte van vorig jaar: niemand reageerde achterdochtig. Mensen waardeerden het enorm, kregen een glimlach om hun mond, vertelden dat het hun dag goed maakte, dat zonnebloemen precies hun lievelingsbloemen waren en ga zo maar door. Zo bijzonder!

Het is mooi om iets te geven zonder dat daar iets tegenover staat. Dat raakt mensen. Het prachtige initiatief ‘Bloemen Voor’ heeft mij geïnspireerd om dit te doen. Ik hoop dat het de ontvangers van de bloemen en / of de lezers van deze blog inspireert om soms ook iets te doen voor een ander. Die kleine gesprekjes, die glimlach of die glinstering in iemands ogen zijn goud waard!

* Collect moments - not things *

Liefs,

Marianne