• Facebook Black Square
  • Pinterest - Black Circle
  • Instagram Black Square

Een socialer, liever en kleurrijker Nederland door het geven van een bloemetje aan vreemde: ontmoet - geef - ontdek.

Bloemen voor Rotterdam

Eén keer per jaar ga ik in de zomer samen met mijn moeder een nachtje weg. Vooraf bedenken we welke activiteit we willen gaan doen. Zo hebben we eens gekozen voor een Thermen en gingen we vorig jaar naar Friesland, waar mijn moeders roots liggen. Dit jaar kozen we voor iets heel anders: bloemen weggeven aan mensen op straat.

Geïnspireerd door Bloemen Voor geef ik weleens een bosje bloemen aan een onbekende weg. Voor ons moeder-dochter-uitje wilden we het graag wat groter aanpakken en meer mensen blij maken met een bloemetje. Ik werk in een achterstandswijk in Rotterdam en het leek me leuk om daar de bloemen uit te delen. Mensen moeten hier vaak overleven, dus bloemen kopen zit er niet in. Ook op vakantie- of zelfs de stad uit gaan is voor hen niet mogelijk. Wij hoopten hen met bloemen wat kleur en blijdschap te geven.

In de ochtend van 5 augustus gingen we samen naar de Bloemenveiling in Naaldwijk. We dwaalden door de paden vol prachtige verse bloemen. We kozen voor zomerse kleuren: wit, roze, paars en fris groen.

Het was een prachtige dag, dus konden de we de boeketjes fijn in de achtertuin schikken. Alleen de voorpret was al geweldig. We kregen steeds meer zin om ze uit te gaan delen. Uit de paperboeken van Flow had ik labels geknipt en op de achterkant ‘Geniet van deze bloemen!’ geschreven. Rond de middag waren alle bloemen verwerkt en hadden we 50 boeketjes gemaakt. Op naar Rotterdam!

Toen we de auto hadden geparkeerd, vonden we het ineens toch wel een beetje spannend. Met onze armen vol bloemen stonden we midden op straat. Eén mevrouw bleef staan en staarde ons uit nieuwsgierigheid aan. Aan haar gaf ik het eerste boeketje. Ze bracht geen woord uit, maar bleef staan en me lief glimlachend aankijken. Ik vroeg of ik een foto van haar mocht maken en ze knikte. Dat viel niet mee met armen vol bloemen, maar het is gelukt ☺

Mijn moeder had ook meteen de smaak te pakken. Ze liep op mensen af, stak de trambaan over naar de halte waar een aantal mensen op een bankje op de tram wachtten. Het werkte aanstekelijk en we liepen met een grote glimlach verder. Vaak reageerden mensen eerst wat achterdochtig, omdat ze dachten dat ze ervoor moesten betalen of er iets voor terug moesten doen. Als we vertelden dat het gratis was, zomaar en om hen blij te maken, kregen we brede glimlachen en lieve woorden terug. Eén mevrouw was onderweg naar de kerk en vertelde dat ze de bloemen in de kerk zou zetten, zodat nog meer mensen ervan konden genieten. Een ander zei: “Is dit echt voor mij?! Ik word meteen blij!” Een man vertelde ze aan zijn vrouw te gaan geven als cadeautje. Uit de sportwinkel kwam een stoere, brede jongeman naar buiten gerend met de vraag of hij ook een boeketje mocht, want hij vond ze zo mooi. Natuurlijk mocht dat! Een moeder met haar dochtertje aan de hand weigerde het boeketje, maar het dochtertje riep: “Ik wil ze wel!” waardoor ze alsnog met bloemen wegliepen. Drie vrouwen wilden graag hetzelfde boeketje, want die ene met de roze bloemen vonden ze echt het mooist, dus zochten we drie dezelfde boeketjes voor hen uit. Blij gingen ze op de foto.

Binnen een half uur waren onze 50 boeketjes uitgedeeld. Overal op straat zagen we mensen lopen met de bloemen die we ’s morgens op de veiling hadden uitgezocht. Het gaf ons zo’n blij en voldaan gevoel dat we zoveel mensen blij konden maken. Ons hart maakte een sprongetje. Het liefst waren we er nog uren mee doorgegaan, want we zagen nog zoveel mensen die we ook blij hadden willen maken met een bloemetje.

Ons moeder-dochter-uitje was nu al geslaagd. Die dag en ook de dag erna bleven we er vol van en haalden we de herinneringen aan de reacties van de mensen steeds naar boven. Dit gaan we zeker vaker doen!

Liefs,

Marianne

Wil je geen bloemenverhaal missen?

Volg ons dan op Facebook of Instagram