• Facebook Black Square
  • Pinterest - Black Circle
  • Instagram Black Square

Een socialer, liever en kleurrijker Nederland door het geven van een bloemetje aan vreemde: ontmoet - geef - ontdek.

Bloemen voor Jan

Het was al weer even geleden dat ik bloemen in Leiden heb gegeven. De laatste keer was ik namelijk samen met Julia in Monnickendam om een bloemetje te geven. Ik besloot naar een plek te gaan waar ik dagelijks langs kom, maar nog nooit binnen was geweest. Op een bijzondere plek, vlak naast het station, staat namelijk één winkeltje waar groenten en fruit verkocht wordt.

Toen ik aankwam in het winkeltje was de man achter de kassa bezig om een klant te helpen. Hij nam rustig de tijd en ze spraken met elkaar alsof ze elkaar kenden en er hing een rustig en gemoedelijk sfeertje. Toen ik aan de beurt was vroeg de man - genaamd Jan - of hij me ergens mee kon helpen. “Ja dat kan, ik wil u graag deze bos bloemen geven”. “Aan mij”? antwoordde Jan verbaasd. Ik vertelde dat we met Bloemen Voor Nederland een stukje liever en socialer willen maken. “En vrolijker” zei Jan er meteen achteraan. Ik begon te lachen en gaf aan dat dat inderdaad zo was. Nou daar zal ik mijn vrouw blij mee maken grapte hij.

In de buurt van zijn winkel staat een MBO school waar veel jongeren van verschillende etnische achtergronden een opleiding volgen. Hoe je het ook went of keert, mensen hebben vaak een (voor)oordeel over deze groep jongeren. "Ik moet meteen denken aan de jongeren uit de buurt" begon Jan. "Iedereen heeft het altijd maar over de jeugd van tegenwoordig, maar het zijn hartstikke aardige gasten. Als ze hier komen om bijvoorbeeld een appeltje te kopen dan was ik eerst de appel voor hen af, zodat ze hem meteen kunnen op eten. Laatst met het Leids ontzet - een feestdag in Leiden waarop het een traditie is om hutspot te eten- kwam er ook een man die de hutspot niet kon eten, omdat hij vanwege zijn geloofsovertuiging geen vlees at. Nou, dan zorg ik gewoon dat ik hutspot heb zonder vlees. Het gaat erom dat je allemaal een beetje rekening met elkaar houdt”, aldus Jan.

Met een fijn gevoel liep ik terug naar huis en dacht ik nog na over de woorden van Jan. Als we allemaal een beetje meer rekening zouden houden met de mensen om ons heen, zou de wereld er al heel anders uit zien. Vind je ook niet?

Liefs, Evelien

Volg ons nu op Facebook en Instagram:)