• Facebook Black Square
  • Pinterest - Black Circle
  • Instagram Black Square

Een socialer, liever en kleurrijker Nederland door het geven van een bloemetje aan vreemde: ontmoet - geef - ontdek.

Bloemen voor Emile, Tim, Kadisha en Vanessa

Sinds een jaar komt er af en toe een mailtje binnen van een redactie. Ze vinden het idee van Bloemen Voor bijzonder en vragen zich af of ik het leuk vind om geïnterviewd te worden. Het is natuurlijk altijd leuk om mijn ideeën met anderen te delen en zo stond ik de afgelopen tijd in de Libelle, de Flair en in de 7days, die ik vooral kende als de vroegere Kidskrant.

Naast dat ik geïnterviewd werd voor bovenstaande tijdschriften, ging ik alweer een hele tijd geleden ook op pad met Suzanna. Zij was, samen met haar collega’s, bezig met een online tijdschrift over innovatieve ideeën rondom bloemen en planten. Super leuk! Het tijdschrift heet ‘Let it grow’ en is op 10 mei gelanceerd. We gingen een middag samen op pad om bloemen te geven en aan onze date werd meteen een interview moment en fotoshoot gekoppeld. Suzanna en ik begonnen de middag met een thee bij één van mijn favo restaurantjes. “Hier heb ik bijvoorbeeld ook wel eens bloemen gegeven, maar eigenlijk heb ik dat al bij heel restaurantjes en winkeltjes gedaan hier in de buurt” vertelde ik haar.

Nadat we een uurtje gekletst hadden, haakte de fotografe ook aan. We gingen op zoek naar wat urban locaties, zodat de bloemen extra goed tot hun recht zouden komen. We gingen naar mijn vaste bloemenkraam en we namen een aantal fleurige boeketten mee: roze roosjes, gele zonnebloemen en nog iets paars.

Twintig minuten later, en heel wat foto’s verder, mocht ik doen waarvoor we met zijn allen bij elkaar kwamen: bloemen geven! Mijn ogen waren al eerder op twee mannen gevallen en ik besloot om op hen af te stappen. De fotografe en Suzanna bleven even op afstand om de bloemenontvangers niet teveel te overvallen. De mannen waren erg verrast met de bloemetjes. “Wat een prachtig initiatief” reageerde Tim enthousiast. Ze bleken Johava getuige te zijn en stonden op de markt om mensen te vertellen over hun missie. “Jullie willen toch eigenlijk ook een lievere wereld, dus misschien hebben we wel een soort van dezelfde wens, alleen uiten we het op een andere manier” leek ik me hardop af te vragen. Dat was misschien wel een beetje zo bevestigden de mannen mij. Emile, de jongste van het stel, nam de bloemen mee voor in zijn huis en bedankte me meerdere malen.

Voor de foto’s hadden we meerdere bosjes gekocht en dus hadden we ook meerdere bossen om weg te geven. Later, in de omgeving van het Muiderpoort Station, zagen we Vanessa met haar moeder lopen. Toen ik mijn verhaal vertelde reageerde Vanessa een beetje wantrouwig. “Maar voor niets gaat de zon op, dus vertel wat zit er achter” antwoordde ze. “Nou eigenlijk niets. Als je wilt, mag je op de foto, maar dat hoeft uiteraard niet. Wat jij wilt. Je mag de bloemen hebben en niet op de foto gaan. Je mag de bloemen hebben en wel op de foto gaan of je neemt de bloemen helemaal niet aan en gaat weer verder. Het is jouw feestje. Maar juist door de reactie die je geeft - en die heel begrijpelijk en logisch is - ben ik dit initiatief begonnen” antwoordde ik haar. Het wantrouwen maakte plaats voor nieuwsgierigheid en ze begon Bloemen Voor te Googlen. “Deze mensen zien er allemaal heel blij uit” constateerde ze terwijl ze foto’s van de eerdere bloemenontvangers bekeek. Ze besloot om de bloemetjes aan te nemen en ook nog op de foto te gaan voor het online magazine. Zo stonden we ondanks onze wat stroeve start toch nog gezellig samen te poseren.

Het laatste bosje bloemen gaf ik aan Kadisha. Ze wilde de bloemetjes graag aannemen. “Wat een bijzonder idee. Een beetje van jouw boodschap kan iedereen goed gebruiken” antwoordde ze. Terwijl we aan het poseren waren voor op de foto vertelde Kadisha enthousiast over haar werk. Ze werkt in de thuiszorg en hielp een aantal gezinnen en alleenstaande mensen. De meeste van hen komen uit Syrië, maar Kadisha zelf is geboren in Marokko. Ze was op weg naar een van haar cliënten, maar vond de korte ophoud door het krijgen van een bloemetje helemaal niet erg.

Na al deze bloemenmomentjes, veel foto’s en super gezellige middag nam ik weer afscheid van Suzanna en de fotograaf en weer een ervaring rijker. Benieuwd naar het uiteindelijke resultaat van deze middag? Bekijk dat hier.

Liefs,

Anne

PS Alle fotocredits gaan naar Isolde Woudstra.

Op de hoogte blijven van onze avonturen?

Volg ons op Facebook en Instagram