• Facebook Black Square
  • Pinterest - Black Circle
  • Instagram Black Square

Een socialer, liever en kleurrijker Nederland door het geven van een bloemetje aan vreemde: ontmoet - geef - ontdek.

Bloemen voor winkelend Utrecht

“Wat een mooi idee”, die reactie krijg ik met regelmaat als ik mensen vertel over BloemenVoor. Vaak gevolgd door de woorden: “dat zou ik ook wel een keer willen doen, maar ik weet niet of ik dat durf”. Vrijwel iedereen die ik spreek lijkt enthousiast te zijn over de kleurrijke boodschap van de bloemenmeisjes, maar zelf de stap nemen om een keer bloemen weg te geven aan een vreemde is groot. “Je mag wel een keertje met mij mee”, zeg ik daarom tegen mijn Instagram-volgster Halima.

Het is een donderdagavond in oktober en ik heb voor het eerst bloemen weggeven aan vreemden. Nog helemaal onder de indruk van mijn eerste weggeefmoment waarbij ik twee gezinnen een boeket bloemen geef, deel ik mijn ervaring op Instagram. Tientallen mensen reageren enthousiast. “Wat een prachtig initiatief”, reageert ook Halima, “spreading positivity in een maatschappij die steeds meer lijkt te verzuren. Liefde voor mensen zoals jij” “Dankjewel”, schrijf ik haar terug, “ik vond het heel erg leuk om te doen. Mensen reageerden ook zo ontzettend leuk. Daar krijg je echt energie van. Dus schroom niet om hetzelfde te doen!” “Mijn probleem is alleen dat ik niet zo assertief ben helaas. Ik durf nooit zomaar op mensen af te stappen”, vertelt Halima. “Ik begrijp wat je bedoelt. Ik krijg er ook een beetje kriebels van in mijn buik, maar nadat ik heb gezien hoe mensen reageren heb ik de moed gekregen om dit vaker te doen. Je spreekt mensen tenslotte met iets leuks aan, daar kunnen ze niet vervelend op reageren. Als je het leuk vindt dan mag je natuurlijk altijd een keertje mee, dan mag je de bloemen vasthouden. Kun jij je daarachter verstoppen als jij het toch eng vindt.” “Waarom ook niet?”, reageert Halima.

Het is een paar dagen voor kerst als Halima en ik met tien bossen tulpen door Utrecht wandelen. Het centrum krioelt van mensen die snel nog wat kerstinkopen doen. “Wie zal ik aanspreken?”, vraag ik mijzelf af terwijl ik oogcontact zoek met de mensen die mij passeren. Maar iedereen lijkt zo opgeslokt te zijn door boodschappenlijstjes dat niemand even een vriendelijke blik met mij uitwisselt. Al snel baal ik dat ik deze dag heb gekozen om Halima de kunst van het bloemen geven te laten zien. Mensen zijn veel te gehaast om even te luisteren naar ons verhaal. De eerste vijf mensen die we aanspreken geven zelfs aan dat ze winkelen met een bosje tulpen in hun handen maar ingewikkeld vinden, dus bedanken ons vriendelijk. Dat is mij nog niet eerder gebeurd en de moed zakt mij een beetje in de schoenen. “Mensen zijn veel meer in zichzelf gekeerd dan ik dacht”, zegt Halima. Die daar tegelijkertijd een interessante les in ziet.

“Niet te lang nadenken”, klinkt de stem van bloemenmeisje Anne in mijn achterhoofd. “Gewoon doen!”, spoort zij mij aan. Als we de eerste vier bosjes tulpen in één keer weggeven aan vier enthousiaste vrouwen, vliegen de bosjes bloemen plotseling uit onze handen. We geven bloemen aan twee meisjes en hun moeders, aan een winkelend gezinnetje en aan een echtpaar dat een dagje uit in Utrecht is. “Ik vond het erg leuk”, smst Halima mij later die avond: “Ik zou wel weer een keer op stap willen gaan en het zelf eens een paar keer uit willen proberen. Dit was toch wel veel de kat uit de boom kijken. Naast dat je ‘awareness’ verspreidt, train je ook je eigen zelfvertrouwen door zomaar op mensen af te stappen. Interessant en leuk!”

Bloemenmeisjes vieren de lente

Wil jij net zoals Halima proberen om een keertje bloemen weggeven aan een vreemde, maar vind je dat spannend? Kom dan op zondag 20 maart naar Amsterdam voor een middag bloemen weggeven met de bloemenmeisjes. Wij, alle bloemenmeisjes, zullen jou vertellen over onze avonturen, je uitleggen hoe je op een vreemde afstapt en vervolgens gaan we in groepjes de stad in om wildvreemden te verrassen met onze kleurrijke boodschap. We verzamelen om twee uur bij de piano op Amsterdam Centraal. Daarna zullen we gezamenlijk naar een café in de buurt van het station wandelen. Tijdens een drankje kunnen jullie al jullie vragen stellen en zullen wij vertellen hoe je op een onbekend iemand afstapt. Na deze korte stoomcursus zullen we in groepjes de stad in gaan om daadwerkelijk bloemen weg te geven. Als we alle bloemen hebben uitgedeeld zullen we – met de liefhebbers – de middag gezellig afsluiten in een café zodat we al onze ervaringen kunnen uitwisselen. Wil je bij “bloemenmeisjes vieren de lente” zijn? Verzamel dan al je moed en kom met een bos bloemen naar Amsterdam op 20 maart. Een bos bloemen hoeft overigens helemaal niet duur te zijn. Halima en ik kochten tien bosjes tulpen voor tien euro op de markt. Drankjes tijdens de dag zijn op eigen rekening. Houd onze Facebookpagina en website in de gaten voor het evenement, maar blokkeer dit evenement alvast in je agenda!

Liefs,

Annelies