• Facebook Black Square
  • Pinterest - Black Circle
  • Instagram Black Square

Een socialer, liever en kleurrijker Nederland door het geven van een bloemetje aan vreemde: ontmoet - geef - ontdek.

Bloemen voor een monnik, Frea en een ex-padvinder

Een paar weken geleden ging ik samen met Sarah, freelancer bij KRO/NCRV, op pad om bloemen aan vreemden te geven! Zij zochten voor hun platform Social Movers een aantal mensen en initatieven die het verschil maken en moesten aan mij denken. Super leuk! Al vind ik het zelf wel meevallen met dat verschil maken;)

We begonnen de middag met een kopje thee en het maken van een aantal shots: even aankomen fietsen, fiets op slot zetten, over de markt lopen etc. Na een aantal shots gingen we beginnen met wat ik het allerleukste vind: bloemen geven! We kochten meerdere bosjes om aan meerdere mensen te geven en zo werd het een heus weg-geef-festijn. “Hoe bepaal je aan wie je de bloemen geef?” vroeg Sarah zich nieuwsgierig af. Ik vertelde haar dat ik eigenlijk niet echt een selectie had en dat iedereen dus ‘kans’ maakte op een bosje bloemen. De eerste persoon waar mijn aandacht door was getrokken was een monnik.

Ik gaf hem een bloemetje en hij reageerde er erg rustig op. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was en dat vond ik eigenlijk wel bijzonder. Toen ik later met Sarah erover sprak besefte ik me dat het waarschijnlijk ook niet zo uitzonderlijk voor hem is. Een monnik krijgt natuurlijk zijn hele leven lang giften en doet zelf veel voor zijn medemens. Wat een heerlijk leven moet dat zijn! Een andere doelgroep die ik ook altijd ontspannen vind reageren op het zomaar krijgen van een bloemetje vind in kinderen. Ik denk dat kinderen, monniken etc de maatschappij op een andere manier ervaren waardoor zij het normaler vinden om zomaar iets voor elkaar te doen. Ik denk dat ‘het normaal vinden’ onze primaire reactie is, maar dat we door de maatschappij waarin we leven het ‘bijzonder’ zijn gaan vinden. Enfin ik dwaal af en raak ik mijn filosofische bui. Terug naar de bloemen;)

Mijn tweede bosje bloemen gaf ik aan een erg vrolijke dame met een mooie rode hoed. Ze bleek Frea te heten en vond het idee van Bloemen Voor erg herkenbaar en kon zich er goed in vinden. “Ik denk dat de maatschappij dit soort initiatieven goed kan gebruiken” aldus Frea. Ze vertelde me dat ze zelf veel deed aan vrijwilligerswerk en dat ze op die manier ook graag iets deed. Daarbij was ze dol op bloemen en wist ze zeker dat ze een mooi plekje kregen.

Tot slot gaf ik mijn bloemen aan een man op de fiets met zijn dochtertje. Ik ben vergeten zijn naam te vragen, maar dat maakt niets uit;) Hij was er in ieder geval erg blij mee en had een grote lach op zijn gezicht. Ook deze man kon zich vinden in de ideeën van Bloemen Voor en heeft toen hij nog bij de padvinders zat elke dag een goede daad gedaan. Hoe cool!?

Het was een erg leuke middag met veel leuke ontmoetingen en herkenning bij de ontvangers. Ik was even bang dat mensen zich geintimideerd door de camera zouden voelen, maar dat was gelukkig niet echt het geval volgens mij. Benieuwd naar het filmpje van deze middag? Check het hieronder!

Op de hoogte blijven van alle bloemenontmoetingen? Volg ons op Facebook of Instagram!

Liefs,

Anne