• Facebook Black Square
  • Pinterest - Black Circle
  • Instagram Black Square

Een socialer, liever en kleurrijker Nederland door het geven van een bloemetje aan vreemde: ontmoet - geef - ontdek.

Bloemen voor Marjolein en Nel

"Ik wil ook een keer mee om bloemen te geven Ann” zei vriendinnetje Nynke al een tijd tegen mij. Om woord bij daad te voegen gingen we afgelopen vrijdag op pad. Nyn woont sinds kort in Amsterdam en geniet met volle teugen van de stad. Om haar buurt(bewoners) te leren kennen, besloten we om bloemen te geven in haar nieuwe buurt, Amsterdam Oud West.

Nyn wist al een bloemenzaak te vinden dus liepen we daar naar toe terwijl we in de tussentijd flink aan het bijkletsen waren. We waren d’r al snel uit en gingen voor (wederom) prachtige roze pioenrozen. Eentje voor Nyn en één voor een vreemde. “Aan wie ga je de bos geven?” vroeg de bloemenverkoopster. “Dat weten we nog niet. Zomaar aan iemand op straat. Een vreemde” antwoordden wij. De bloemenverkoopster keek ons vervolgens lichtelijk verbaasd aan en ging verder met de bloemen klaar maken.

We besloten om de bloemen op straat te geven en zagen op een gegeven moment een man met twee kinderen staan. We vonden het allebei leuk om de bloemen aan hen te geven en Nyn sprak de man aan. “Oh wat leuk, maar ik denk dat je haar er nog blijer mee kan maken” zei hij en wees naar Marjolein. Zodoende gaven we de bloemen aan Marjolein. Het was een kort moment, omdat het gezelschap een beetje haast had. Na deze korte ontmoeting liepen we weer terug richting Nyn d’r huis.

Onderweg kwamen we Nel tegen. Zij zat lekker te genieten van het zonnetje. “Prachtige bloemen!” zei ze toen we voorbij liepen. Aangezien Nyn al een keer kort met Nel had gepraat, besloten we om de bloemen niet aan haar te geven. “Ik heb al een keer met haar gepraat, dus dan is het niet meer echt een vreemde toch?” vroeg Nyn zich af. Daarbij vond Nynke het uitdagender om de bloemen aan iemand te geven die ze nog nooit had gezien of gesproken. Stoer! In eerste instantie besloten we dus om de bloemen niet aan Nel te geven, maar na ons weg-geef-moment met Marjolein dachten we: “Waarom zouden we het tweede bosje bloemen eigenlijk niet aan Nel geven?” In hoeverre is Nel een ‘vreemde’ doordat Nyn een keer met haar heeft gesproken? En wat is de definitie van ‘een vreemde’ eigenlijk? Het tweede bosje was eigenlijk voor Nynke zelf bedoelt, maar we besloten op de valreep dus toch om het tweede bosje aan Nel te geven.

Nel was erg blij met de bloemen. “Oh meiden wat lief! Ze zijn echt prachtig. Weten jullie zeker dat jullie deze aan mij willen geven? Betalen jullie dat uit eigen zak?” Nadat we het idee hadden uitgelegd vroeg ze of ze de bloemen ook op het graf van haar zoon mocht leggen. De sfeer sloeg meteen om naar een emotionele en ontroerende setting. Nel vertelde over het overlijden van haar zoon en Nyn en ik luisterden aandachtig naar haar verhaal. Ze vertelde ons dat ze de bloemen meteen de volgende dag op zijn graf ging leggen met een “speech” over mij en Nynke erbij.

Ik heb lang getwijfeld of ik het verhaal van Nel in dit verhaal moest zetten. Ik houd er niet van om de ‘levensverhalen’ van mensen in mijn verhalen te beschrijven, omdat het mij daar niet om gaat. Het gaat mij om het geven van de bloemen. Laten zien dat het leuk is om spontaan wat voor een vreemde te doen. That’s it. Toch heb ik ervoor gekozen, omdat dit moment oprecht ontstond en Nel alles uit zichzelf vertelde. Wel heb ik uit respect geen foto van Nel gemaakt en heet ze stiekem eigenlijk helemaal niet Nel, maar heeft ze een andere mooie naam;)

Ik vond deze ontmoeting erg bijzonder en moest er gedurende het weekend nog een paar keer aan denken. Een bloemetje geven aan een vreemde is niet alleen slechts lukraak bloemen geven, maar kan dus ook voor mooie en ontroerende ontmoeting zorgen.

Wil je op de hoogte blijven van Bloemen Voor? Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.

Liefs,

Anne