ANDERE LIEVE GEBAREN

 

Door: Anne

 

In Zuid-Korea is een lief gebaar voor een vreemde eerder de norm dan iets speciaals. Dit keer was ik zelf de ontvanger van heel wat lieve gebaren. En dit maakt me blij. Of nee het maakt me dol gelukkig. Wat ze zoal voor liefs deden? Lees het hieronder...

WEET JIJ DE WEG?

We zijn in een wat vervallen stadje met veel oudere inwoners. We willen naar een National Park om te gaan hiken (mijn vriendinnen liggen nu al een scheur. Ik en hiken is een nieuwe combinatie) en we vragen ons af hoe we daar het beste kunnen komen. De oplossing: een tourist information center. Nu staat dit alleen nergens aangegeven en het hele dorp spreekt geen Engels. Wanneer we een meisje van onze eigen leeftijd zien - dat betekent vaak dat ze Engels spreken -  ren ik achter haar aan om de weg te vragen. "Kom mee" gebaart ze. We lopen met haar mee. Tien minuten lopen we samen door het dorp. Haar Engels is niet heel goed dus we hebben eigenlijk geen flauw idee waar we naar toe gaan. Opeens staan we bij haar auto. "Get in". We beseffen dat ze ons wilt wegbrengen. Super lief en we kunnen alleen maar bedankt, bedankt en nog een keer bedankt zeggen.

 

PARAPLU VOOR ONS

 

Na drie maanden zon moesten we er dan toch echt aan geloven: regen. Het kwam uit de lucht vallen en wij waren zo’n beetje de enige in het straatbeeld die zonder paraplu liepen. Opeens stopt er een meisje en ze biedt haar paraplu aan. In eerste instantie weigeren wij.  "We gaan haar paraplu toch niet aannemen? Dan moet zij zelf in de regen lopen. Dat is zielig” zeg ik tegen mijn vriend. We leggen haar uit dat we het prima redden en dat we niet willen dat zij in de regen loopt. Ze gebaart naar een gebouw tegenover ons en we denken dat ze wilt zeggen dat ze daar woont dus dat ze snel droog en warm is. Vervolgens krijg ik de paraplu in mijn handen geduwd (net zoals ik bij de bloemenontvangers kan doen;)) en blijken we geen keuze te hebben. "Gamsanida” (=dankjewel) roepen we haar na. Met een grote lach in de stromende regen lopen we verder.

LIEFDE VOOR EN VAN VROUWEN

 

“I think you are beautiful". Sta je te dansen, staat er opeens een lief meisje naast me wat me zomaar zo'n mooi complimentje geeft. En waar dat in Nederland dan weer uit de mond van een jongen komt, komt dat in Zuid-Korea uit de mond van een vrouw. Hoera. Gewoon op een vriendschappelijke manier. Soms kunnen (onbekende) vrouwen zo venijnig zijn naar elkaar (zo jammer), maar hier is het onderling gewoon super gezellig. Iets wat we meer moeten toejuichen vind ik. Zie elkaar niet als concurrent, maar heb het leuk samen. Misschien ga ik als ik weer in Nederland ben wel een bloemetje aan een meisje geven tijdens het uitgaan.  Al is dansen met een bloemetje dan weer wat onhandig natuurlijk…

 

GRATIS ETEN EN DRINKEN

 

Koreaanse snacks, water, appelsap, zoete aardappelen, chocolade en nog wat zaken waarvan ik geen idee had wat het eigenlijk was. We hebben het allemaal gekregen. Wij krijgen continue eten en drinken in onze handen geduwd. Gewoon wanneer je op straat loopt. Kan gewoon.

 

NOOIT ALLEEN

 

Ik sta met mijn vriend te dansen in een club en op een gegeven moment moet hij naar de wc. Ik ben nog geen seconde alleen en ik word meteen een groep ingetrokken. Iedereen begint met me te dansen of begint een gesprek. Ik ken niemand, maar hun gebaar laat me welkom voelen en hoewel ik op dat moment eigenlijk ' alleen' ben voel ik me dat verre van. De aandacht voor 'de ander' in dit land is ontzettend groot. Ik vind het mooi en het ontroerd me. Voor ik het weet sta ik huilend te dansen. Een combinatie van emoties: blijdschap, verwondering en ontroering. En daarbij de wens dat ik dit soort gebaren ook wel in ons eigen kikkerlandje zou willen. 'Are you oke?' vraagt een meisje naast me wanneer ze opmerkt dat er wat tranen over mijn wangen lopen. "I am totally fine. I am verry happy".

Wil jij net als al deze mensen ook een lief gebaar maken? Maar dan op onze ‘Nederlandse’ manier door een onbekende te verrassen met een bosje tulpen of rozen? Doe dan mee met onze movement.

 

Liefs,

Anne

 

 

 

Volg ons ook op Facebook en Instagram